Lavína menom Playstation 4

No a je to tu. Samozrejme, že po evente sa spustila lavína článkov, oznámení, doplnení, informácí a proste všetkého okolo PS4. Tak si to zhrňme v tomto článku.

Jim Rayan z EU divízie SCE reagoval na otázku ohľadom vydania PS4 ešte tento rok reakciou : „Ale nič si nedomýšlajte. Môže to byť tak aj tak, vážne by som, byť vami, netipoval.“. Teda rumor o tom, že PS4 vyjde v EU začiatkom 2014 nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Sony vydalo oficiálnu press-správu o špecifikáciách HW. Naše virtuálne zážitky bude zabezpečovať osemjadrový procesor s architektúrou x86-64 AMD „Jaguar“ vyrobený exkluzívne pre PS4. Grafiku zabezpečia nové karty na báze AMD s výkonom 1,84 teraflopov (4.5x výkonnejšia ako PS3 grafika). Ďalej vstavané HDD a prepojených 8GB DDR5 RAMky. Samozrejme 6x Blueray mechanika, USB 3.0, AUX, HDMI, Analog-AV, digitálny optický výstup, Ethernet, Bluetooth 2.1, a 802.11 b/g/n WiFina. Túto konfiguráciu Sony odobrilo mnoho vývojárov ktorý si napríklad vyžiadali 8GB RAMky. Pomocný ARM procesor sa bude starať o konzolu v standby režime. Konzola bude podporovať 4K rozlíšenie, aj keď nie pre hry, ale len fotky a video.

PS4 nebude blokovať bazárové hry. Hry na PS3 zakúpené cez PSN, retail PS3 hry ani ich save-y sa nebudú dať preniesť na PS4. Priama spätná kompatibilita na PS4 tiež nebude (možno to doriešia časom cez Gaikai). PS4 po vás nebude chcieť online registrovanie hier, samotné hry to ale možno vyžadovať budú (to je na developeroch). Move aj Nav z PS3 bude kompatibilný s PS4, Dualshock3 však nie. Zatiaľ sa nevie či bude konzola region-free. V balení PS4 bude štandardne headset. Hry na PS4 budú vraj stáť od 0.99 do 60$.

IGN sa podarilo zohnať 3 screenshoty z konzolového Diabla3 na PS3. Môžete si ich čeknúť vo videu alebo si počkať na PAX East 2013, ktorý sa bude konať budúci mesiac 22.03. v Bostone, kde uvidíme konzolovú verziu in motion.

Sám veľký Shuhei Yoshida povedal – parafrázujem – že retail je stále kľúčový pre Sony. Aj keď cloud gaming a digitálna distribúcia sú budúcnosťou hrania, retail nemôžu ingorovať.

Známy gamerský analytik Michael Pachter znova predpovedá, tentokrát cenu. Tá by sa vraj mala pre novú PS4 podľa neho vyšplhať na 399$ alebo 449$.

Witcher 3, jedno z nedávno oznámených a už veľmi očakávaných RPG si zahráme aj na PS4 budúci rok.

Sony sa popri oznámení PS4 pochválila aj masívnou podporou od veľkých značiek, ktoré môžete vidieť na obrázku nižšie.

PS4 Support Brands

Playstation App, ktorá vám (okrem množstva iných vecí) umožní spectatovať kamrátov ako gamblia na PS4 bude samozrejme dostupná aj na iOS a Adnroid zariadeniach.

Informaćia ešte zpred ohlásenia PS4 : Playstation World (zatial nebol oficiálne ohlásený) by mala byť služba, ktorá nahradí PSN. Umožní napríklad voice chat na všetkých zariadeniach ako PS4, Vita, smartphonoch, tabletoch, PC a Smart TV. PS+ vraj pôjde hore s cenou zo 49$ na (vraj) 89$. Za zvýšenú cenu ale ponúknu všetko, čo dokáže Gaikai, väčší online priestor na save-y a mrrrrte ďalších vecí. Za MP sa na PS4 aj naďalej nebude platiť.

Pri príležitosti oznámenia PS4 Sector.sk spísal viac menej v skratke históriu značky Playstation.

Ako sa postavila konkurencia, respektíve MS gameri, k oznámeniu PS4? To isté sa pýtal Ryan McCaffrey na svojom twitteri, rekacie si prečítajte na obrázku 🙂

MS PS4 Qustion

Na záver si pozrite video o hlavných pilieroch, ktoré podopierajú PS4.

Komentáre