Oculus Rift, alebo návrat k neúspechu?

Nie je to až tak dávno a siaham v pamäti niekde v roku 2000, keď som si kúpil vtedy nové SCORE a niekde na stredných stranách som videl niečo o helme a virtuálnej realite a že si to nasadíte všetko na hlavu a budete ako v nejakom inom svete. Jasne, povedal som si hlúposť, toto nikto na hlave nosiť nebude, veď mu odíde krčná chrbtica. A mal som pravdu, žiadna revolúcia sa nekonala.

Jedna z prvých virtuálnych heliem

Jedna z prvých virtuálnych heliem ,Zdroj: Google.com

Ako si môžete všimnúť na obrázku vyššie, išlo pravdepodobne o túto helmu. Aj keď ruku do ohňa za to nedám, nič iné som na internete nenašiel a časopis sa mi hľadať nechce.

Ale ako čas plynie, listy žltnú a vietor prináša zimu (winter is comming 🙂 ) a tento cyklus sa opakuje veľa krát, prebiehajú roky a vývoj smeruje ku predu, tak smeruje ku predu aj vývoj takýchto doplnkov. A tu sa nám z čista jasna zjavuje novinka a tou novinkou je Oculus Rift sľubujúci novú virtuálnu realitu.

Oculus Rift, alebo krok späť (či dopredu)?

Iba pred nedávnom som objavil zaujímavý článok o pripravovanom „kickstarter“ projekte Oculus Rift (ďalej skutočne iba OR). Čo to OR je? Áno, presne tak, je to virtuálna realita na hlavu. OR bude obsahovať akcelerometer, gyroskop a magnetometer. Taktiež bude obsahovať senzor so snímacou frekvenciou 1000Mhz. Ten bude pravdepodobne súčasťou vyššie spomenutých súčastí. Taktiež, keďže sa dáva OR na hlavu a zakrýva oči je veľmi dôležitý display. Ten bude mať rozlíšenie 1280 x 800 a bude zakrývať takmer celý rozsah oči, čo je podľa mňa krokom dopredu. Každému oku sa teda  ujde pravdepodobne menej než polovica rozlíšenia. Narozdiel od starých prílb 3D grafika sa bude vykreslovať pre každé oko zvlášť.

Ovládanie? Čím?

Zatiaľ bude asi pravdepodobne stačiť klávesnica. Osobne si neviem predstaviť ovládanie hier inak. Možno tak Kinectom, ale aj ten sa pri niektorých FPS hrách veľmi zle ovláda. Taktiež PS Move a jeho ovládanie cez „samopal“ je podľa mňa otrasné. Jedine čo mi príde k úváženiu je ovládanie mysľou :-).

Zdroj : www.oculusvr.com/

Zdroj : www.oculusvr.com

Niektoré weby básnia o hmatových odozvách, no povedzme si na rovinu. Načo ovládať niečo hmatom, keď sa to môže ovládať mysľou? To je ako keby ste chceli ísť radšej konským povozom ako autom.

A na záver, čo si na tom zahráme?

Zo známych hier to bude napríklad Doom3, Doom4, Minecraft (zo základných texture packom očakávam bolesti hláv),  či Team Fortress . Je dokonca plánovaný Skyrim. Celý zoznam si môžete pozrieť TU.  Osobne od tejto prilby neočakávam žiadne zázraky a neverím, že sa už v dnes dosť natrieskanom svete konzol, PC a MACov presadí. Nielen cez svoje určite finančné nároky, ale aj nároky na krk a chrbáty používateľov. Pokiaľ tu nebudeme mať virtuálnu realitu a lá Matrix, myslím, že takéto veci nebudú mať dlhú životnosť. Ale možno sa mýlim, uvidíme o pár rokov, keď po svete budú ľudia chodiť s okuliarmi a začínať svoje zážitky so slovami : “ Ok, Glass… „.

Komentáre