Velox Fama


Recenzie, pocity, dojmy


Zing si na GamesCome vyskúšal Persona 5 Tactica (čítaj XCOM Persona 5). Zábava.

Zing si zahral aj soulslike Black Myth: Wukong.

Zing recenzia Baldurs Gate 3 je dlhá a zakončená desiatkou a zrecenzovali aj nedávno vydanú PS5 verziu.

Vortex sa pozrel na Playstation VR 2, ktoré je vonku už šesť mesiacov, a spísal dojmy z ďalších PS VR2 hier.

Ďalšia udalosť roka je tu. Vychádza Starfield, žánerdefinujúca hra od Bethesdy pod krídlami MSka. Recenzie sú vonku a Sector je mimoriadne nadšený (9.5/10) a natoči laj video recenziu, Vortex dal 8/10 a má aj videorecenziu, Zing udelil hre tiež 8/10. Priemer na Metacriticu je 86/100 pre Xko a 88 pre PC. Ostatní zo sveta to vidia podobne. DFko sa samozrejme pozrelo detailne na Starfield (video nižšie). Ak plánujete hrať na Steam Decku, tak si ho nekupujte. Starfield tam „nebeží“, resp. má teké problémy, že je nehrateľný. Na Steame mal v prvý deň 270 000 hráčov. Neskôr sa Phil e pochválil, že hru hralo 1 milión ľudí sučasne (Steam+Game Pass+Xko), 8/9 sa Starfiled account na Twitteri poďakoval za 6 miliónov hráčov a 19/9 tol bolo cez 10 miliónov hráčov.

  • VGC 5/5
  • Destructoid 10/10
  • Gamesradar 5/5
  • Attack of Fanboy 5/5
  • Windows Central Gaming 4.5/5 
  • Fextralife 9.4/10
  • Gaming Nexus 9.5/10
  • COGconnected 90/100
  • VideoGamer 9/10
  • Wccftech 9/10
  • VG24/7 4/5 
  • Gameinformer 8.5/10 
  • Gamespot 7/10 
  • IGN 7/10

Recenzia na Immortals Of Aveum od Zingu je spokojná na sedem a DF samozrejme hru poriadne zanalyzovalo. Vortex bol ešte o bod menej skopojný za 6/10.

Vortex si na GamesCome vyskúšal Ghostrunnera 2. Dojmy natočili aj spísali.

Dojmy z Alan Wake 2 od Sectoru si prečítajte na ich webe.

Svoje pocity a dojmy z Lies Of P spísal Zing.

Assassin’s Creed Mirage je podľa prvých dojmov skutočne návrat do dôb Ezia. Kristýna to zhrnula na Vortexe alebo si pozrite video.

Recenzie na reboot Mortal Kombatu sa sypú a sú vysoké. Toto je rok 9+ hier vážení. Sector dal v recenzii 9/10. Ostatní zo sveta to vidia podobne:

  • VGC 5/5 
  • GamingAge 10/10
  • Press Start 9.5/10
  • VideoGamer 9/10
  • CGMagazine 9/10
  • COG connected 9/10
  • VG247 8/10
  • ScreenRant 7/10

Vortex zrecenzoval The Crew Motorfest a dal hre slušných 8/10. Podľa Jiřího nastavil laťku vysoko pre Solar Crown, ale na Forzu nadosiahne.

Strtegická Duna: Spive Wars sa prekláapa z Early Acces do verzie 1.0 a Zing je s hrou nadpriemerne spokojný. V recenzii je dal 8/10.

Soulslike hra Lies Of P vychádza a recenzie sú pozitívne až nadšené. Očakávajte také Bloodborne 1.5 s Pinocchiom. Zing dal 8/10, Vortex o bod menej – 7/10 a podľa Kotaku hra vypĺňa každým dňom prehlbujúcu sa túžbu po pokračovaní Bloodborne.


Jednou vetou


DF sa pozrelo na výkon Baldurs Gate 3 na PS5.

Accolades trailer na Armored Core VI a recenzia na vysokých 9/10 od Sectoru.

Amazon ohlásil, že Fallout seriál pôjde na stream v 2024. Tweet s touto informáciou sprevádzal obrázok, pohľadnica vo Fallout štýle s Vault boyom. Amazon si túto pohľadnicu dal vygenerovať AI a tak to aj vyzerá. Nesediace detaily ako slečna s troma nohami, odrezaná palma a podobne už podrobne spísalo Kotaku.

Vďaka vďaka vďaka. Po úspechu na PC sa pracuje na konzolovej verzii Jagged Alliance 3. Phew, mi odlahlo. Hra vyjde už 16/11/23.

Šepká sa, že remaster Bloodborne vraj vyjde v 2025 na PS5 a PC.

Mačacia hra Stray, ktorá bola prekvapivo vynikajúca a nachádzala sa v množstve zoznamov na kandidátov na hru roka minulý rok, dostane animovaný film.

Srialovú Abby z The Last Of Us si možno zahrá Lorence Pugh.


* } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { * } ? ! { *


MSku unikli interné dáta počas nedorozumenia medzi protimonopolným súdom, ktorý posudzoval akvizíciu Activision/Blizzard a MSkom. Jednoducho sa im satlo, že dokumenty pre súd boli nahraté na verejné úložisko. Môžeme tak nazrieť do plánov tohto molocha. Začnem hnevom. The Elder Scrolls VI nevyjde na Playstation. Ďalej sme sa dozvedeli, že nás čaká medzigeneračná konzola a v 28 ešte jedna fyzická konzola, aj keď asi už plne digitálna. Bude možno aj Xboxový handheld. Ďalej MSko zvažovalo kúpu Nintenda alebo aj Valve. Dozvedeli sme sa koľko MSko platí za hry v Game Passe alebo že odklad Starfieldu bola pohroma pre Game Pass. Pekne spísané všetko uniknuté nájdete na Vortexe aj s príslušnými číslami.

IGN si vyskúšalo zariadenie od Sony na Remote Play – Playstation Portal. Odcitujem top komentár pod videom na YT – Minútu ticha za rodičov, ktorý toto kúpia ďetom, ktoré nemajú Playstation 5. Presne, a že takých bude. Zariadenie vyjde 15/11 za 220€.

Sony zdražila Playstation Plus a to výrazne. Premium išiel hore o 40 € za rok na 152€, Extra na 120 a Essential na 72€. Len tak, z ničoho nič, tak dufam, že adekvátne k cene upravia aj obsah v premiume a nakoniec, IMHO, skončia pri Game Pass modely Xka s veľkým AAA hrami day 1 dostupnými pre predplatiteľov.

Test Drive Unlimited Solar Crown sa neukázal najlepšie na svojom nedávnom evente, kde predvázdzal co-op. No teraz to celkom slušne napravil síce krátkym gameplayom, ale o to záživnejším

Veľká vec sa asi „na tajňáša“ odohrala na GamesCome. Nintendo tam vraj malo Switch 2 a ukazovalo ho za zatvorenými dverami vybraným developerom. Keby to povedal niekto jeden leaker, nevenuje sa tomu pozornosť ale potvrdzujúce infomrácie prichádzajú z viacerých zdrojov aj z odbornej verejnosti (Eurogamer) a zatvorené dvere boli asi len privreté. Už sa šepká že by mal mať 12GB RAM, vraj potvrdený je Nvidia čip s raytracingom a DLSS. Display bude vraj 8″ LCD a 512GB SSD a vraj rozbehal Zeldu Breath Of The Wild v 4K a 60fps. Prísť by mal budúci rok.

Vortex si zahral čarovné Trine 5. Pozrite si komentovaný gameplay.

Ďalšia zaujímavosť, ktorá saturuje moju fascináciu presahom hrania hier do iných sfér spoločnosti, je ovládanie HALO pomocou mozgu, rozumej EEG. Presne to robí psychologická výskumníčka a Twitch streamerka perrikaryal. Má mozog napojený na EEG, gyrom na hlave ovláda pohyb, eye trackingom miery a mozgom cez EEG striela. Prezrite si jej výkony na twittri. Ako som povedal, fascinujúce.

Vychádza zaujímvao vyzerajúci horor približujúci hrôzy prvej svetovej vojny Ad Infinitum. od 14/9 si hru zahráte na Steame, PS5 a Xkách.

Unity, jeden z dvoch najväčších enginov používaných na tvorbu hier, si sám vyrobil obrovský problém. Unity sa využíva skôr na tvorbu indie hier, zatiaľ čo Unreal od Epicu skôr na obrovské blockbustre. Unity vyhlásil, že si od januára bude pýtať 20 eurocentov za každú nainštalovanú inštanciu hry vytvorenej v Unity a to aj na hry už vydané. Čo to znamená? To znamená, že ak ste indie developer, ktorý vydal hru vyrobenú v Unity napríklad v roku 2021 a predávate ju za 2 eurá, čiže zarobíte z toho asi jedno, od januára, zrazu, zaplatím za každú inštaláciu mojej hry 0,2E. Ak si to teda užívateľ nainštaluje na domáce PC, pracovné PC a do manželkinho notebooku, zaplatí za tieto tri inštalácie autor hry 0.6E, pričom užívateľ mi za hru zaplatil v 2021 a vtedy som zarobil za túto kúpu 1E. Jedným slovom, likvidačné. Samozrejme, indie developeri okamžite zareagovali a ak sa to nezmení, pôjdu na iný engine. Unity tiež rýchlo zareagovalo a upravilo to na „len“ prvú inštaláciu, no zo strany Unity ide už len o slabý damagae control, pretože dôvera v túto spoločnosť už bola vážne poškodená. Ozaj, Unity chcelo chargovať aj za pirátske inštalácie. Keď padla otázka, ako sa o nich dozvedia, Unity len tak vysypalo, že má na to v engine implementované časti, ktoré rozonajú pirátsku inštaláciu. Natíska sa otázka, sú tieto časti enginu v súlade s GDPR a predávajú autori hier v Unity produkt, ktorý hlási bohvie čo všetko Unity bez toho, aby to vedel autor hry a užívateľ?

Playstation malo 14/9 State Of Play a priniesla si tam slušný balíkí trailerov. Celý 27 minútový State Of Play si čeknite nižšie. Pekný prehľad o všetkom oznámenom nájdete na Playstation Blogu, Zingu aj drobným komentárom aj na Kotaku. Ďalej vyberiem to IMHO najdôležitejšie.

SE prinieslo čerstvý trailer na FFVII Rebirth, spustilo pre-ordery a odhalilo release date. Zakrúžkujte si budúcoročný deň navyše – 29/2/24. V trailery uvidíte gameplay, Vincenta, pretekanie na Chocoboch, Gold Saucer a vlastne úplne všetko, na čo sa tešíme.

Ghostrunner 2 si môžete zahrať hneď teraz, teda demo, ktoré bolo vydané počas Stat Of Play. Hra vyjde 26/10/23.

Vraj mimoriadne zábavným prekvapením je Foamstars. Arénová, milá strielačka kde strielate penu. A keď naložíte dosť peny niekam, zmeníte arénu. Dynamické, milé, nové a zábavné podľa IGN. Beta pobeží od 30/9 do 2/10.

Po novom si na jeseň buete môcť prezliecť svoju PS5 do červenej, modrej alebo sivej.

Rozšírenie Resident Evil 4 Spearate Ways sa ukzauje v gameplayi.

Arkádové Hot Wheels Unleashed 2 ukazuje gameplay.

Ako každý rok, aj tento si SGDA (Slovak Game Developers Association) s prehľadom plní svoju úlohu a vydala aktuálny katatlóg Slovak Game Industry. Nech sa páči, katatlóg si stiahnite z ich webu a určite si ho prečítajte, aby ste mali základný prehľad o domácom trhu. Ďakujeme SGDA, len tak ďalej.

Tekken 8 predstavuje Fenga a uzatvorená beta bola 20-23/10.

Blíži sa uzatvorenie dlhej, kľukatej a hrbolatej cesty Cyberpunku. Šťastný koniec. Onedlho vyjde Phantom Liberty spolu s updatom 2.0 a hra tak nadobudne pred vydaním sľubovanú formu a hrateľnosť. Pri vydaní to bola katastrofa a nasledovali mesiace damage managementu a množstva updatov. Nakoniec však CDPR dotiahol hru do fantastickej formy. Teraz je čas, zahrať si (znovu) Cyberpunk 2077 aj s Phantom Liberty DLC. Vortex v recenzii dal vysokých 9/10, Zing rovnako ako Vortex, Sector tak isto a zvyšok sveta podobne okolo 9:

  • Gamespot 10
  • Wccftech 9
  • VGC 9
  • Windows Central 9
  • IGN 9
  • GamingBolt 9
  • TechRaptor 9
  • Fextralife 8.5
  • Gameinformer 8.5
  • Comicbook 8
  • VGC 8

Komentáre