Zoznámte sa, Playstation 4

Dnes v noci sa to stalo. Modrá obrazovka livestramu s nápisom Playstation Meeting 2013 zčernela a postupne ju nahradilo kopec ľudí a každý hovoril o krásnych veciach. Pár minút po začiatku sme sa dozvedeli to, čo každý čakal, že sa budeme baviť o Playstation 4. Next-gen PSsko teda nebude Orbis, ako tvrdili niektoré rumory, ale Playstation 4. Na pódiu vystúpil Mark Cerny (Marek Černý?), vedúci, ktorý má na starosti všetko, čo bude poháňať naše digitálne zážitky, teda HW. Len upozorním, keďže som nenašiel nočný event zatiaľ nikde uploadnutý, nemôžem si spätne pozrieť a napísať o všetkom, takže skúsim z pamäti.

Hardwarestation 4

PS4 bude poháňať predtým avizovaný, osemjadrový procesor s výkonom necelých 2 teraflopov, nabúchaná grafika a 8GB DDR5 RAMky. Architektúra bola navrhnutá „by developers for developers“, teda tak, aby vyhovovala vývojárom a aby sa s ňou dobre, kvalitne a ľahko pracovalo, z čoho sú vraj všetci nadšení. Netrvalo dlho a Mark nám ukázal nový Dualshock, Dualshock 4. Vyzerá veľmi podobne tomu z dev kitu, ale je krajší. Má zmenené horné L a R tlačidlá, dotykovú plochu medzi páčkami, pribudol Share button, mikrofón a jack na slúchadlá. Zhora je priesvitná plocha, ktorá bude move – like svietiť a identifikovať tak hráčov pred TV. Na obrázku sa mihla aj nová PS Eye s dvoma stereoskopickými kamerami, no nevideli sme čo dokáže.

Sharestation 4

Dá sa s kľudom povedať, že PS4 bude napchatá všetkými možnými spôsobmi shareovania obsahu. Napríklad, po stlačení Share buttonu si môžete vybrať z posledných 10 minút hrania a uploadnuť video, aby si ho všetci pozreli. Samozrejme upload beží na pozadí a vy sa hráte spokojne ďalej. Shareovať pôjdu aj screenshoty, nie len videá. Ale Sony ide ďalej, ako len toto. Nový systém vám umožní mať avatarov z bežných reálnych fotografií. Ďalej predstavte si, že neviete prejsť úsek hry, ktorú váš kamoš už má za sebou, on sa s kľudom chopí ovládania u seba doma a prejde vám úsek za vás, vy sa len kukáte. Bude možné sa aj pripájať na hrajúcich ľudí, nech hrajú čokoľvek a proste len „spectatovať“ a odkukať tak, ako gamblí top player na svete, napríklad BFko. Dokonca vám spectatori môžu pomáhať v ťažkých časoch a hodiť vám „potion“, keď dochádza HP. Môžete spolu chatovať a komunikovať cez hranie hry, aj keď hrá každý inú hru. Toto umožní livestream hrania cez integrovaný USTREAM. Nová Playstation App nám umožní použiť zariadenie ako druhú obrazovku a napríklad checkovať mapu. Playstation App tiež umožní sledovať na tablete/smartphone ako sa hrajú ľudia z nášho friendlistu a poprípade im pomôcť.

Praktistaion 4

Z tých praktických noviniek stojí za zmienku … asi všetko. Predstavte si, že sa rozhodnete kúpiť hru digitálne. Buy, download, play … play? Jasné, hrať budete môcť už po stiahnutí niekoľkých základných MB obsahu a počas toho, ako sa sťahuje zvyšok hry. Na ovládači pribudol power button. Týmto sa bude uspávať konzola. Teda pôjde do nízko energetického módu a keď sa vrátite, stlačíte power button a hráte presne odtiaľ, kde ste skončili (čo poznáme z PSP alebo Vity), žiadne bootovanie konzoly.

Cloudstation 4

Gaikai Sony nekupovala zbytočne a jeho implementácia do systému bola jasnou správou. Čo nám Gaikai umožní, je zahrať si zadarmo (vraj) akúkoľvek hru a až keď sa nám zapáči, kúpiť a stiahnuť ju celú. Vízia je taká, že všetky hry v budúcnosti budeme môcť hrať aj na PS Vite cez WiFi, keď vás od TV vyhodí manželka/priateľka/deti. Gaikai tiež neskôr zabezpečí spätnú kompatibilitu s PS3 hrami. Na hranie PS4 nebude nutný permanentný „konekt“ na net, kto nechce zdielať, nemusí.

Playstation 4

Samozrejme, čo by to bolo za Sony konferenciu o next-gene, keby sme nevideli to najdôležitejšie zo všetkého, hry. Na pódiu sa prestriedalo niekoľko top vývojárov a každý ukázal niečo nové. Začnime poporiadku. Na PS4 si určite zahráme Killzone Shadow Fall od Guerilla Games, ktorý nemusím nijako zvlášť predstavovať. Zahráme si aj Driveclub racing, kde pôjde v prvom rade o teamové pretekanie, samozrejme v krásnej grafike a z prvej osoby. Ďalším pútavým trailerom ukázali Sucker Punch inFamous Second Son, tiež nepotrebuje viac slov. Sony nezabudla ani na indie developerov, ktorým s radosťou umožní využívať ich platformu slobodne a kreatívne. Titulom z tohto súdku bude The Witness, puzzle hra na prekrásnom zahádnom ostrove. Zahráme si aj arkádovku Knack, s milým stvorením v hlavnej úlohe, ktoré mení svoju podobu podľa potreby a pomáha bojovať proti goblinom. Potom sa objavil pán z Blizzardu a so stoickým kľudom oznámil, že si na konzolách PS4 aj PS3 zahráme Diablo 3. Videli sme aj ďalšie zábery z Watch Dogs. Cyber-punkovej pecky od Ubisoftu, ktorú si zahráme na next-gene. Nechýbali ani predvádzačky enginov, a to hneď troch. Square Enix prišiel ukázať Luminou Engine spolu so známou Agni’s Philosophy ukážkou a oznamom, že pracujú na Final Fantasy titule pre PS4 (YES K*RVA !!!) a že sa máme tešiť na tohoročnú E3. Capcom prišiel ukázať ich (zatiaľ len kódovo označený) Panta Rhei engine, ktorý je, jedným slovom … dokonalý. Unreal Engine 4 sa nám tiež ukázal v krátkom nerenderovanom traileri. A skoro som zabudol, Media Molecule, tvorcovia LittleBigPlanet prišli so svojím novým nápadom na PS4 a ukázali nám ho v krátkom tech deme. Ako sa vám pozdáva 3D sculpturing s PS Moveom?

Záver s trailermi a obrázkami

Sme len na začiatku cesty a PS4 nám má ešte veľa čo ukázať. Bolo úplne jasné, že to, čo uvidíme, nebude ani zďaleka všetko. Zatiaľ sme dokonca nevideli ani konzolu, ďalší dôvod tešiť sa na E3. Takže si urobte vlastný názor, to, čo vieme zatiaľ, je podľa mňa veľmi povzbudzujúce a rozhodne ma to nadchlo, neviem sa dočkať čo bude ďalej. Verím, že nás čaká krásna gamerská budúcnosť. To, či to všetko bude fungovať tak, ako si predstavuje každý z nás, zatiaľ neriešim a zatiaľ nemusím. Len si ulietavam na tom, ako to bude.

 

Play beyond priatelia

pošli na vybrali.sme.sk

Na záver krátky zostrih predstavených hier. Njoy

Komentáre