Velox Fama


Recenzie


Sector s odstupom zrecenzoval Stranger Of Paradise Final Fantasy Origins a páčil sa na 7,5/10.

Trek To Yomi si už môžete kúpiť a vydať sa tak na cestu samuraja inšpirovanú, ako vždy, Kurosawom. Sector hru už má zrecenzovanú na 7,5/10, IGN dalo o hodnotí ešte o pol bod menej na úrovni 7/10, Zing je spoko už slušných na 8/10, Vortex to cíti na lahký nadpriemer s hodnotením 6/10.

Slovenský Loot River je vonku a recenzia od Sectoru je veľmi spoko s 8,5/10.


Jednou vetou


Film Super Mario od Nintenda sa odkladá na budúci rok.

Sony si založila tým, ktorý sa bude venovať zachovaniu starých hier. Juchu.

Prvý kratučký gameplay z nových Bulánkov.

46 minút gameplayu z Vampire The Masquerade – Swansong.

Sony už predala 19,6 milióna kusov PS5. Päťka tak zaostáva za PS4 v rovnakom čase o viac ako 3 milióny kusov. Dotupnosť PS5 by sa však v nadchádzajúcom období mala zlepšiť a uvidíme tiež, čo urobí prechod na nové PS+ v júni.

Nikto nevie prečo, ale zrazu v Japonsku stúpli predaje Xboxov. Kým doteraz predávalo okolo 100 až 500 ks Xka za týždeň, teraz sa predáva okolo 3000 až 5000 kusov z atýždeň. Nie je jasné prečo. A predajom dominuje digitaálne XSX.

Capcom mal za minulý fiškál rekordné zisky a má z toho veľkú radosť. Tak veľkú, že slúbil, že do apríla 23 vydá viacero zásadných titulov.

Prezrite si vývoj aktívnych používateľov rôznych služieb – PS Network, Xbox LIVE, Steam a Epic Store za posledných 5 rokov:

Pokračovanie Fallen Order sa vraj bude volať Star Wars Jedi: Survivor.


Loot River vyzerá fantasticky, zábavne a chytlavo. Vo videu nižšie sa dozviete čo to o loote, ktorý je core machnikou hry a aj dátum vydania. Recenzie na hru sú uvedené hore v sekcii Recenzie.

Šepká sa, že Sony tiež zvažuje reklamu vo F2P hrách, podobne ako MS. Cieľom má byť prilákanie vývojárov k developovaniu F2P hier a tiež monetizácia tohto modelu. Reklamy by sa tak objavovali na in-game bilboardoch a plochách napríklad na štadiónoch a podobne. Dokonca, vraj by mohli byť hráči odmenený za zhliadnutie reklamy napríklad skinom alebo avatarom. Toto všetci dobre poznáme z mobilných hier, tiež je to dôvod prečo tieto hry nehrám. Sony sa k ničomu oficiálne nevyjadrila a ak to spustí, stane sa tak vraj niekedy koncom roka.

Diablo Immortal je nechcená mobilná verzia Diabla. Vyjde 2/6 a nakoniec aj na PC. Viac v oznamovacom videu kde uvidíte aj gameplay.

The Way Of The Hunter je lovecký simulátor, na ktorom pracuje Slovenské štúdio Nine Rock Games. Na poli loveckých simulátorov toho nie je veľa a THQ Nordic si skúsia zamútiť kľudnú hladinu tohto žánru. Pozrite si krásny trailer nižšie, v ktorom padne len jeden výstrel.

Blíži sa launch okno nového PS+ a s tým prichádzajú aj ďalšie informácie a rumory. Ceny nového PS+ budú nasledovné:

  • PS+ Essential – 9E / mesiac alebo 25E / 3 mesiace alebo 60E za rok
  • PS+ Extra – 14E / mesiac alebo 40E / 3 mesiace alebo 100E za rok
  • PS+ Premium resp. Deluxe – 17E / mesiac alebo 50E / 3 mesiace alebo 120E za rok

Čo vám prinesú jednotlivé predplatné som si prehľadne spísané do tabuľky požičal z článku na Vortexe:

PlayStation Plus Essential PlayStation Plus Extra PlayStation Plus Premium/Deluxe
Dvě hry měsíčně zdarma Všechny předchozí odměny Všechny předchozí odměny
Exkluzivní slevy Katalog až 400 titulů z éry PS4 a PS5 Až 340 starších titulů. Hry z PS3 pouze streamovaně, hry z PS1, PS2 a PSP lze stáhnout i streamovat
Uložené pozice v cloudu Zahrnuje hry od PlayStation Studios i 3rd party tituly Přístup ke knihovně PS Now s dalšími streamovanými hrami z PS1, PS2, PSP a PS4. Ovšem pouze v zemích, kde je PS Now nyní podporováno
Přístup k online multiplayeru Hry se stahují a hrají lokálně  Časově omezené trialy her (ale len pre hry drahšie ako 34 dolárov, ostatný doborovolne)

Nové PS+ bude u nás spustené 22/6 a zahráme si aj cez streaming. Nie však v podobe PS Now, no hry z PS1, PS2 a PSP budete môcť streamovať a aj hrať lokálne, hry z PS3 len streamovať. Keď si kúpite nižšie predplatné, upgradovať pôjde jednoducho tak, že doplatíte rozdiel medzi nižšou a vyššou službou za alikvótne zostávajúce obdobie.

Ak ste si nakúpili vouchery na PS+ (myslím to aktuálne „staré“ PS+) po prechode na nové PS+ ich samozrejme môžete využiť. Ich dĺžka však bude prerátaná podľa toho, na ktorú službu ich použijete. Krásne to vysvetľuje tabuľka, ktorú som si požičal z Vortexu.

Vortex vo vyčerpávajúco dlhom článku zhrnul do krásnych tabuliek hry, ktoré dostanete po perchode na nové PS+ k jednotlivým verziám PS+. Väčšina už bola v PS+, ale sú tam kúsky ktoré som sa chystal nakúpiť a už nemusím. Koplet zoznamy si čeknite na Vortexe.

MSko tak trošku obchádzkou prikývlo na odhadovaný počet predaných next-gen Xboxov od VGChartz. Neoficiálne čísla sú na úrovni okolo 14 miliónov kusov (XBSX aj XBSS spolu).

V poslednom dev-diary sa vývojári z Relic Entertainment rozrosprávali o umení a autenticite v pokračovaní legendárnej stratégie Company Of Heroes 3. Njoy.

Lokálny herný priestor sa začína plniť Slovenskými hrami a mám z toho veľkú radosť. Lich Studios pracujú na RTS Cold Engines, kde budete okrem nepriteľov bojovať aj so zimu. Ovládať budete malú skupinu, ktorá bojuje o prežitie v nehostinnej studenej krajine. Môžu vám umrznúť vojaci aj tanky. Umrznuté tanky zas môžete odtiahnuť a využiť. Budete ťažiť, stavať základňu aby sa vojaci mohli skyť pred zimou a bojovať nie len proti nepriateľom ale aj barbarským kmeňom. Všetkým z Lich Studios prajem veľa šťastia pri vývoji.

A v tejto Velox Fame máme rovno dve Slovenské hry. Near The Fear je roguelike závodná hra. Že si neviete predstaviť čo to znamená. Pozrite si announcement trailer a nechajte sa prekvapiť, lebo také niečo ste ešte nevideli. Skutočne budete závodiť, keď vás ale chytí, idete odznova.

Square Enix predal svoje mimo japonské štúdiá zodpovedné za Deus-Ex, Tomb Raider, Thief, Legacy od Kain, Sleeping dogs a ďalšie. Dôvodom mali byť neúspechy hier od západných štúdii založených na Marcel univerze ako Guardians Of The Galaxy alebo Marvel’s Avengers. Predal ich za prudko diskontnú cenu 300 miliónov dolárov. Kupujúcim je Švédska skupina Embracer a svoju rodinu tak zväčší o štúdiá Crystal Dynamics, Eidos Montreal a Square Enix Montreal a pribudne im circa 1000 zamestnancov. Šepká sa, že Square Enix si čistí stôl pred tým, než sa predá niektorému gigantovy, napríklad Sony, ktoré podľa inej šepkačky chce SE kúpiť už niekoľko mesiacov. Okrem toho sa SE vyjadrilo, že plánujú investovať vo veľkom do AI, blockchainu (NFT) a cloudu. Na jednej strane sa modlím aby SE vedela čo robí lebo NFT nie sú top hit napriek tomu, ako ich veľké firmy pretláčajú, na druhej strane sa otvára možnosť, že bude ďalší Deus-Ex?.

PS5 dostala posledným updatom podporu VRR (variable refresh rate). Zatiaľ to síce podporuje len pár titulov ale zoznam sa bude predlžovať: Čo je VRR? Je to funkcia, ktorá prispôsobí frame rate TV frame rateu PS5 a obraz je tak plynulejší a neseká alebo netrhá sa. Samozrejme, Digital Foundry to už celé zanalyzovali.

Nadšenec z ArtStation, Lorenzo Drago urobil v Unreal Engine 5 stanicu inšpirovanú skutočnou Etchū-daimon stanicou v Toyame. Pozrite si video nižšie a verte mi, až po jeden moment budete presvedčení, že sa pozeráte na skutočné video z telefónu. A ten pocit vlastne ani po zhasnutí vôbec neustúpi. Nechcem vidieť, čo s tým urobia ľudia ako Kojima.

Na web unikol komplet build Duke Nukem Forever z 2001. Ten nakoniec vyšiel ale bola to úlne iná hra ako sa prezentovala na E3 v roku 2001 a bol to aj prepadák. Gameplay nižšie, Vortex ho dokonca stremoval.

Okrem veľkého Need For Speed od Criterionu s anime obláčikmi a nápismi nás čaká aj mobilná odbočka od Čínskeho Tencentu. Práve z nej je skoro minútové video s gameplayom nižšie.

Ak ste vášnivý gamer ale fiškálne výsledky herných gigantov vás nezujímajú, mali by ste sa zamerať len na pár dôležitých faktov. Však, viete, aby ste mali argument keď vám niekto povie, že hry sú pre deti. Jedným z týchto faktov sú ročné tržby herných gigantov. Ako vždy to vedie Tencent 32,2 miliardami, Sony je druhé aj keď ich tržby cezročne klesli. Každopádne, obrázok nižšie – pozrieť, zapamätať.

Silnt Hill sa vracia a vo vývoji sú hneď tri hry. Bang !!!! Veľká radosť zavládla na internete. Leak prichádza od známeho a overeného insidera pod nickom Dusk Golem alebo, lepšie známy ako AestheticGamer. Jediné okrem tohto leaku čo máme je zopár screenshotov. Tak snáď sa viac dozvieme v blízkej budúcnosti.

Bohemia Interactive oznámil novú Arma hru. Nie je to Arma 4, po ktorej mnoho ľudí túži, ale je to vraj prvý krok smerom k nej. Nech sa páči, Arma Reforger.

Ďalším súťažiacim v našej súťaži „Ako by vyzerala v Unreal Engine 5“ je Cyberpunk 2077. Je to úžasné, ale hry takto budú vyzerať až za niekoľko rokov.

Studio Spiders makajú okrem perfektne vyzerjúceho Steelrising (nový trailer nižšie mimochodom) aj na pokračovaní výborného GreedFall. Pokračovanie má podtitul The Dying World a príbeh sa odohráva tri roky pre jednotkou. Zahráme si za domorodcu z Teer Fradee.

Komentáre