Keď sa jednotky a nuly vymenia za frame-y

Komu by sa chcelo čakať, kým sa rozhýbu Hollywoodske (alebo nejaké iné) študiá a natočia konečne hraný veľkofilm podľa našej obľúbenej hry? A keď sa konečne rozhýbu, takmer vždy platí, že filmy podľa hier sú povedzme si na rovinu, fraška. Z tých lepších adaptácí spomeniem napríklad Tomb Raider-a, Resident Evil alebo Final Fantasy The Spirits Within alebo … no … viac ma nenapadne. Z tých horších je (bohužial) lahšie vyberať, Doom, Dead Or Alive, Max Payne, Silent Hill, Hitman a mnoho dalších. Ja sa ale dnes nebudem venovať týmto „vysokorozpočtovým veľkofilmom“.

V posledných rokoch sa rozmohol taky malý žánrový spinn-off k hrám a digitálnej kultúre ako takej. Fan film je väčšinou krátky, nízko rozpočtový, hraný film na motívy hry s vlastným story lineom. Fan filmov k rôznym hrám je na nete v poslednej dobe ako húb po daždi. Týto ľudia zozbierajú IMHO nemalé čiastky len aby poctili svoju milovanú hru live action filmom bez podpory akýchkoľvek gigantickýćh štúdí, alebo iných firiem v plnke. Pred snahou a výsledkami smekám slamák. Tieto dielka sú častokrát naozaj dobre spracované, zostrihané a nechýbajú ani efekty, kulisy, no proste všetko ako má byť. Dovolím si preto vybrať pre vás tie najlepšie mne známe len pre vaše potešenie 🙂 Njoy & comment

1) Začnime Half Life-om. Dobre známy a legendárny titul od Valve sa dočkal viacerých amatérskych adaptácí, ponúkam vám dve z nich. 12 minútový Beyond Black Mesa a 11 a pol minútový Enter The Freeman

2) Portal bol tiež vynikajúco natočený v tomto dielku o dĺžke necelých 7 minút s kráskou v hlavnej úlohe.

3) War, war never changes. Legendárna veta z úvodu snáď každého Falloutu ktorý kedy vyšiel. Užite si túto 16 a pol minútovú paródiu z Fallout univerza.

4) Pri priležitosti vtedy vychádzajúce ho Assassin’s Creed 3 sa rozhodol CorridorDigiral natočiť vynikajúci 5 a pol minútový fan film Rebel Blades 🙂

5) Battlefield 3 inšpiroval mnohých k tomu, aby zdvihli svoje gamerske rite, vzali svoje airsoftky na prechádzku a natočili pri tom dačo. Za všetky aspoň jeden. (8 a pol minúty)

6) I used to be an adventurer like u, than I take an arrow in the knee. Viete odkiaľ je táto epická veta. Samozrejme zo Skyrimu, ktorý tiež motivoval mnoho ľudí, napríklad aj k paródiám ako je táto 🙂 Má tri časti, takže part 2 & 3 si čeknite na YT ak máte záujem. (necelé 4 minúty)

Pri Skyrime ešte ostanem. Aj keď neide o fan film, reakciu tejto slečny na trailer Skyrimu som sem proste musel dať 🙂

A ešte dačo. Skyrim inšpiroval aj Marka Lamperta. Inšpiroval ho natoľko, že zremixoval Dragonette a ich Hello s hláškami z hry. Výsledok ? I just came to say Fus Ro Dah !!!

7) Jedna z našich FPS exkluzivít sa tiež neobišla bez fan filmu. Killzone Intercept je nabitý akciou, kvalitným zvukom a dobre sa pozerá. (14 a pol minúty)

8) Poznáte modrého japonského ježka ktorý nedávno oslávil 20 rokov? Sonic The Hedgehog sa dožil IMHO trošku slabšieho fanfilmu, no aj tak zábavného.

9) Na záver si pripomenieme to, čím trpia skoro všetky hry od kedy existujú. Výstižne video s názvom Glitch nám naozaj kvalitne predvedie, ako by vyzerali bugy z hier v reálnom živote.

Dúfam že som vám spestril začínajúci týždeň týmto malým úletom do reálne nerálnych svetov našich obĺubených hier. Pre viac a viac a o veľa viac fan filmov vás odkážem, kam inam ako na Youtube. Pekný deň 🙂

Komentáre