Fatal Sin a IFF

Recenzie na filmy nepíšem, respektíve nepíšem ani recenzie už skoro na nič – a áno hanbím sa tak trošku za to, že ak nemám čas robím všetko možné len nie niečo čo je užitočné, ale v priamom dôsledku – čo už. Tak isto ako minulý rok, tak aj tento rok som navštívil IFF v Bratislave. O to, že ide o medzinárodný filmový festival, nemusím hovoriť lebo polovica z vás už na link klikla a myslím, že polovica z polovice sa sem už aj tak nevráti. A ta zvyšná polovica klikla po prečítaní poslednej vety na ten link a z nej sa tak isto polovica asi už tiež nevráti. Takže pre zvyšnú polovicu z polovice z polovice píšem ďalej. Filmy, ktoré som videl zatiaľ stáli za to. Ako prvý film musím spomenúť film Manakamana, ktorý sa síce do môjho žánru netrafil, ale bol zaujímavý. Len z okraja spomeniem, že som po prvých 10 minútach chcel odísť, nakoľko film je skôr dokument/krajinka/portrét a v ten večer som akosi nemal náladu pozerať sa 9 minút na ľudí v lanovke. Veď sami, pozrite si trailer a uvidíte.

Ďalšie filmy na ktoré som si čas našiel boli Traiters (odporúčam), Silvi (odporúčam ak ste žena a blíži sa vám k prechodu, je to presne to po čom vaše srdce túži) a do pamäte sa mi zavŕtal ako Death Worm film o dievčatku v Saudskej Arábií – Wadjda. Pri tomto filme som si uvedomil ako majú veľa spoločného náboženstvá. Odporúčam, skvelý film. A samozrejme nesmiem zabudnúť na film so Švédskej dielne Stretávka, ktorý bol taktiež zaujímavo spracovaný.

Ale aby som skutočne neodbočoval od témy vrátim sa k filmu Fatal Sin. Vlastne žiaľbohu a niekedy aj vďaka bohu asi musím začať. Popis filmu znel síce zaujímavo, ale film v skutočnosti zaujímavý skutočne nebol. A to keď ja niečo poviem, že skutočne a napíšem o tom aj recenziu, tak to myslím smrteľne váźne. Film je z Portugalskej produkcie a je z roku 2013. O filme som sa snažil nájsť niečo na google, ale akosi ani google o ňom nič nevie a ja pevne dúfam, že sa mi v skutočnosti tento film iba prisnil a reálne neexistuje.

google

Tento film sa premietal v provizórnom kine v klube Bateliér. Na to, že to bolo vo viac-menej bare, zariadenie bolo skvelé. Preto som si sadol na šulec a lá tulivak oprel sa o stenu a čakal. Hneď ako prvé scény ma ohromili scény do modra, kde niekto s niekým prichádzal k aktu súlože. Vlastne, ak rátam úvodnú scénu, tak v nej bol záber na bradu hlavnej aktérky – samozrejme bez makeupu. Či to bol zámer tak to asi nezistím, ale nabudúce odporúčam použiť aspoň púder. Zakryje to to, čo by vo filme vidieť byť asi nemalo. A hlavne nie u hlavných herečiek. Musíte ma trochu ospravedlniť, ale niektoré scény som akosi vytesnil z pamäte. Celkovo mi je nepríjemne keď sa k tomuto filmu akosi vraciam, ale verím, že robím dobro svetu, keď vás o tomto filme poinformujem. Tak práve pozor začína „spoiler area“.

Celý dej sa točí okolo ženy a dvoch chlapov. S prvým chlapom sa vyspí. Ten druhý chlap, ten je kamarát toho chlapa prvého. Prvý chlap je lúzer a nemá na ešte v jeho veku (tipujem 35?) vlastný byt a spáva u matky. Takže keď ide súložiť ide k chlapovi druhému. Ospravedlňujem sa za to, že neviem mená postáv, ale boli asi nevýznamné. Respektíve si pamätám len meno druhého chlapa – volal sa Nunu. Po tom ako sa vyspia chlap číslo jedna odchádza preč a Nunu leží vo svojej izbe a zatiaľ, hlavná aktérka má zlý sen. Tak Ňuňu celý žhavý ju ide skontrolovať či ju náhodou nežerie posteľová príšera. Slečna mu, ale zo sna povie nech si k nemu nachvíľu ľahne, lebo je námesačná a bojí sa. Ňuňu síce váha, ale chce byť hrdinom. Následne mu Slečna z námesačnosti vyfajčí a Ňuňu odíde spať. Taktiež nasleduje scéna s mužom s ktorým raňajkujú. Nedozvieme sa kto to je, prečo s nimi raňajkuje, ale ku koncu filmu umrie – takže asi to nie je ani až tak dôležité. Ďalej sa dozvedáme, že Slečna bola vlastne dieťaťom, ktorého našli v koši a že hľadá svoju matku. Tu mi nedá nespomenúť skvelý strih, ktorý mi príde akoby bol spracovaný v Windows Movie Makeri – ale v tom novom čo je na W8, samozrejme nie v tom na XP. Podobné strihové efekty používam aj ja na videá na youtube, takže ak chce niekto vedieť tajomstvá strihu Fatal Sin nech kľudne napíše. Ďalej v príbehu, Slečna zistí, že Chlap číslo jeden je vlastne zadaný, ale Ňuňu nie a je ešte aj bohatý. Svoju matku hľadá a nemôže nájsť. A tak celý film hľadá svoju matku. Predtým nech poviem zlatý klinec filmu ešte spomeniem to, že sa zamiluje do Ňuňua, ale zistí, že je tehotná. Zistí sa aj to, že chlap číslo jeden použil kondóm a preto Ňuňu bude otec. Ale samozrejme to, že s Ňuňum spala si nepamätá lebo bola námesačná. Ďalej sa tu točí niečo okolo tetovania oboch chlapcov, lebo to si slečna pamätala, ale to že spravila fajku Ňuňuovi, to si nepamätá. Potom nasleduje hysterická scéna, keď jej Ňuňu povie, že vlastne spolu spali. Tu mi nie je celkom jasné ako mohla otehotnieť s tým, že si vzala Ňuňuov penis do úst, ale budiž. Samozrejme by sa každý naštval, keby zistí, že spal s mužom do ktorého je zamilovaný a nie z mužom ktorého nemiluje – logické. Ale aby sme sa vrátili k zlatému klincu tohto filmu. Hlavná aktérka svoju matku nájde. Jeden deň sedí v kaviarni, príde do nej stará pani pozrú sa na seba spoznajú sa, babka utečie (pred tým si kúpi minerálku), herečka sa ešte zbalí (spraví make-up, vypije kávu, prečíta noviny…) a uteká za Babkou. Babka ju počká vonku, herečka padne na kolená a babka pred sebou drží vozíčkarku. A kto bol jej matkou? Babka je skutočne jej stará mama. Jej rodičia sú, a teraz sa podržte, sadnite si a napite sa – AUTISTICKÝ SÚRODENCI. Ja proste k tomuto filmu nemám už čo dodať. Nezachránila to ani tá dojemná hudba na konci, scéna ako z hollywoodskeho trháku a ani práca s kamerou. A preto som si radšej pustil večer smrtonosnú zbraň a povedal som si – I am too old for this shit!

A preto celkové hodnotenie: 0%

sticker375x360

 

Zdroje obrázkov : www.yuejon.com ; www.iffbratislava.sk

Komentáre