Recenzia : časopis Pevnosť na iPad

Pevnost Logo

A teraz spoločne zakričme všetci haleluja !!! A nahlas a poriadne !!! Viete, českú Pevnosť mám rád. Vedia čo robia, prečo to robia, robia to dobre a ešte sú aj vtipný až cynický. Preto som sa moc potešil už v apríli 2012. Vtedy bola totiž prvý krát venovaná celá strana v časopise reklame, na digitálnu verziu.

Pevnosť je český mesačník o sci-fi, fantasy a horrore. Nájdete tam naozaj všetko, recenzie na knihy, filmy, spoločenské hry, PC a konzolové hry, úvahy na zaujímavé témy, články o rôznych fenoménoch, pomôcky k Dungeons And Dragons, úrivky z poviedok, reporty z rôznych akcií ako aj LARPov. No Proste všetko čo vás zaujíma, ak vás máte radi aspoň jeden z vyššie uvedených žánrov.

Ešte na chvíľu preskočím inde. Neviem ako vy, ale to čo mňa vytáča na Newsstande, je že je to úžasný formát ktorý nikdo nevyužíva. Vezmite si napríklad aplikáciu Stánok 7 Plus. Ponúka vám časopisy od Plus 7 Dní cez Emmu a Brejk až po Bobíka. Kto nie je hlúpy uvidí hneď dva problémy ktoré sú absolútne kľúčové. Tak za prvé sú časopisy (aspoň tie v tejto aplikácií) DRAHŠIE ako fyzicky. Myslím si že táto do neba volajúca k******a nepotrebuje komentár. Za druhé, iPad poskytuje platformu plnú možností, do článkov môžete dávať obrázky, videá, hudbu, variácí je veľa no nestretol som sa zatial s časopisom, ktorý by túto možnosť využil. Sečteno podtrženo za viac peňazí prašivé PDF.

V tejto temnote digitálnych magazínov a nečitateľných denníkových nových časov kde má zlá strana veľkú prevahu, sa k skupine tých dobrých (rozumej aspoň periodiká ktoré sa dajú čítať a vychádzajú na iPad) pripája mocný bojovník. Prichádza časopis Pevnosť na iPad. Je to tu. Márne som čakal v apríli a máji 2012, keď prvý raz avízovali verziu na dosku od jablka. Dočkal som sa až dnes.

O čom som vlastne doteraz hovoril? No o tom že sa to dá ak sa chce. Keď sa spojí poctivá práca s láskou k tomu čo robíte, zvyčajne sa dá ľahko odlíšiť výsledok od iných, tak ako aj v tomto prípade. Digitálnu pevnosť nájdete jednoducho cez App Store, do srču napíšete pevnost a jediný result je to, čo chceme. K dispozící budete mať zfleku všetky čísla od apríla po december s tým, že ako ukážkové a teda zadara je to aprílové. Ostatné si môžete dokúpiť a teraz pozor, za 1,79€ / kus (alebo si na rok predplatiť za 19,99€). Logické, nie? Keď v stánku stála do teraz 2,55€ (január 2013 už stojí 2,95€ kvôli rozšíreniu časopisu o 32 strán) tak digitál predsa musí stáť menej, logicky. Fajn to je prvá vybavená vec. Druhou je obsah. A znova pozor. Uisťujem vás že nedostanete len pajdavé PDF. Áno dostanete vernú kópiu fyzického vydania, no kým v časopise nájdete pri článku tri fotky, tu si ich rozklinete na galériu 15 fotografí. Takmer každá fotka, dokonca aj tie maličké pri recenziách kníh sa dajú zväčšiť na celú obrazovku a vz si tak môžete obzrieť autora knihy v celej jeho kráse. V aprílovom čísle sa Pevnosť okrem iného, venovala aj Johnovi Carterovi a jeho dvom svetom. V časopise jedna strana s recenziu na film, v digitále tiež, plus 19 obrázkov  v galérií a trailer otitulkovaný jazykom českým 🙂 Recenzia na mangu? Jasné a prečo do galérie nedať aj nejakú tú ukážku spolu s obálkou?

Aby som neskaramelizoval od toľkej chvály musím vypichnúť aj jednu jedinú nevýhodu. Tento nabúchaný obsah si vybral svoju daň na MB. Jedno číslo digitálnej Pevnosti vám zaberie okolo 500 MB. Mať teda napríklad celý ročník pevnosti v digitále je pomerne nepraktické, jedine že by vám nevadilo mu obetovať 6GB miesta. Samozrejme že už raz kúpené čísla sa dajú ľubovolne mazať a znova sťahovať. Pred dovolenkou (alebo aj počas) si teda stiahnete čísla ktoré ste nestihli prečítať a potom ich s kludom vymažete. Každopádne takýto objem dát je obeť ktorú s kludom položím na oltár kvalitného čítania.

Verdikt :

Pevnosť môžem s kľudom vyhlásiť za pioniera československej scény digitálnych magazínov. Za veľmi prijateľnú cenu dostanete časopis ktorý vás zabaví na mnohé hodiny kvalitným čítaním aj digitálnym obsahom. Gratulujem chlapci, dokázali ste to 🙂 Kto má iPad šup šup rýchlo vyskúšať.

Hodnotenie dávam 9/10. Bodík dole majú za omeškanie o pol roka a za to, že keď som im písal na stránku kedy už konečne vyjde pevnosť na iPad, som sa nedočkal odpovede.

+ cena

+ ozajstný obsah

+ grafika a výzor

– veľkosť každého čísla

Galéria :

Výber čísiel a sťahovanie toho zadara.

Pevnost iPad #3

Recenzia na Johna Cartera s odkazom na galériu (rúčka na fotkách) a na trailer (play cez fotky). (iPad na stojáka)

Pevnost iPad #4

Recenzia na mangu? Prečo nie … škoda že je to práve Naruto ;). (iPad v landscape)

Pevnost iPad #6

A čo tak k recenzí aj ukážka. (iPad v landscape)

Pevnost iPad #5

Komentáre