Emporea: Realms of War and Magic

Prehliadačové a facebook-ovské hry je nový fenomén v posledných rokoch. Začalo to vďaka Zynge a ich prvými pokusmi ako napríklad Mafia Wars. Túto hru pozná pravdepodobne asi každý jeden čo kedy prišiel do styku s hrami v prehliadači. A čo sa týka mňa a hier v prehliadači  počnúc Travianom a končiac rôznými „Ikariamami“ tak ma vyslovene nebavia. Nie je to tým, že v nich absentuje krásna grafika to nie. Je to ich jednoduchosťou a nudnosťou. Ruku na srdce baví, Vás klikať denno – denne na rôzne budovy? Asi nie.  A taktiež fenoménu facebookovským hier (odteraz FB Hry) som tiež veľmi neprepadol, nakoľko som hrával len jednu – dve. A to tiež sporadicky. Prvou bola SimCity Social, ktorá ma celkom dlhšiu dobu držala, no neudržala ma. A druhou hrou bola hra Frontierville na ktorej ma veľmi bavilo prostredie divokého západu. No ale tu som skončil.

Moju predstavu o hrách v prehliadači zmenila hra Emporea od firmy Pixelfederation . Táto firma má na svedomí hry ako Diggy´s Adventure, alebo Trainstation. Samozrejme sa firma zameriava na FB hry. K Diggyho dobrodružstvám som sa v minulosti už raz dostal, no kedže ide o trošku logickejšiu hru tak som si o nej trošku držal odstup. Nie nieje to preto, že nerád premýšľam. Ak si pamätáte hru Sokoban, ktorá bežala ešte v MS-DOS, tak táto hra mi zmenila celý pohľad na logické hry. Samozrejme negatívne.

Ale poďme sa bližšie pozrieť na Emporeu. Hra mi pripomína mix hier HOMaM, AoE a Farmville. No čo je potešujúce z Farmville si berie len minimum. Hneď na začiatok hry si môžete vybrať rasu za ktorú chcete hrať. Na výber sú elfovia, trpaslíci, nemŕtvy a samozrejme orcovia.

 CHARAKTERY final

Ja, ako správny fanstasy hráč, ktorý vo svete World Of Warcraft opovrhuje hordou, ktorého obľúbená postava z pána prsteňov je Legolas a ktorého oblúbená knižka je Legenda o Drizztovi, som si vybral elfov. Potom následuje pár klikov zaujímavého príbehu, kde hra vysvetľuje ako to chodí vo svete do ktorého sa práve chystáte.

Hneď ako prvé na vás vyskočí váš poradca, ktorý hráča prevedie počiatkom hry. Vysvetlí mu základné princípy a podobne. Ja by som osobne prijal  poradcu môcť vypnúť / zapnúť kedy chcem. Nakoľko niekedy mi trošku vadil a inokedy som ho potreboval a nevedel som, čo mám robiť. Samozrejme základný princíp nieje až tak zložitý. Máte štyri základné suroviny. A to sú drevo, zlato, kameň a železná ruda. Tieto suroviny môžete buď vyrábať v baniach, ktoré si postavíte. A tie bane následne vylepšovať na vyšší level. No, táto produkcia vám istotne stačiť nebude. Preto si budete musieť rozkliknúť mapu okolia.

Na mape okolia vidíte kto a čo sa vo vašom okolí nachádza. Sú to buď „počítačové“ mestá ktoré majú suroviny vo veľmi veľkom množstve ,ako napríklad jaskyňa zbojníkov, alebo opustená bašta. Na tieto miesta môžete zaútočiť so svojím vojskom. Každá vojenská jednotka má určitú nosnosť a preto nie vždy sa podarí ulúpiť všetko čo dané miesto ponúka.

Čo sa týka jednotiek na začiatku máte akési vzdušné lode ako pomocnú jednotku od hry, ktoré sa časom míňajú až vymiznú úplne. Prvá elfská jednotka sú lukostrelci. Príde mi síce komické ako niekde pochoduje 500 lukostrelcov a všetci prídu do jaskyne a celú ju vyzabíjajú pomocou lukov. Tu sa autori mohli pohrať s viac typmi jednotiek hneď od začiatku.  Jednotky samozrejme musí niekto viesť a na vedenie tu máme hráča. Hráča, ktorý si vytvorí svojho vlastného hrdinu, ktorého upgraduje. Tu mi to pripomína HOMaM, kde ste tiež mali podobných hrdinov. A verte či nie, veľmi sa mi to páči!

hrdina

Hrdina má klasicky svoj level, ktorý sa mu zväčšuje vďaka XP.  Potom pri rôznych výpravách môžete naraziť na vzácne predmety, ktoré hrdinovi môžete obliecť a potom má hrdina rôzne bonusy. Samozrejme veci, ktoré nájdete nie sú len „hocijaké“ , ale môžu byť aj vzácne. Tie sú oddelené farbami. Osobne som sa dostal zatiaľ len k modrej farbe, ale v „aukcií“ som videl aj fialové. (K tomu čo je aukcia, sa dostaneme v neskorších článkoch o Emporei.) Svojmu hrdinovi môžete rozvíjať aj akýsi strom zručnosti. Niečo podobné ako poznáme napríklad z WoW, či GW2, alebo HOMaM.

hrdina2

Po tom čo ste sa rozhodli, že budete plieniť rôzne miesta, môžete zaútočiť aj na hráča, ktorý je na tom rovnako ako vy. No tu by som si dával pozor. V hre sú aliancie. Tak isto ako ich poznáme z hier ako Webgame. Aliancie sú samozrejme v hre veľmi dôležité, nakoľko nemusíte hrať ako individualita, ale ako skupina. To dáva každému väčšiu silu a aj viac možnosti.

Hodnotenie (zatiaľ 🙂 )

Grafika: starstarstarstarstar

Zábava: starstarstarstarstar

Hrateľnosť: starstarstarstar

Celkový dojem: starstarstarstarstar

Dlho som rozmýšľal ako napíšem túto recenziu a dlhšie mi tu stála v konceptoch. Hra je dlhá a hneď zo začiatku sa nedostanete samozrejme ku koncu. Preto som sa rozhodol tu recenziu ukončiť a najbližšie pokračovať v novom článku, ktorý bude venovaný bojom a aukcií v hre Emporea.

Komentáre