Recenzia : Guinnesova Kniha rekordov trochu inak

10. novembra 1951 v Írsku dotal Sir Hugh Beaver, manažér v Guinnessovom pivovare nápad. Pri výmene názorov, do ktorej sa priplietol zistil, že nevie dokázať, kto má pravdu, tak sa rozhodol, že svet potrebuje knihu. Knihu ktorá spíše všetky rekordy na svete a vyrieši tisíce krčmových hádok. Tak v auguste roku 1954 vyšla prvá Guinnessova Kniha Rekordov, vtedy pod názvom The Guinness Book Of Records. Táto ale vyšla len v náklade 1000 kusov a bola rozdávaná zdarma. Prvým oficiálnym vydaním bolo až to dalšie v roku 1955 ktoré sa stalo bestsellerom. Odvtedy vychádza táto kniha každý rok.

Stavím sa, že pána Beavera nikdy nenapadlo, že za 54 rokov vznikne edícia tejto knihy, ktorá sa bude venovať výhradne rekordom z jednej oblasti. Správne, táto oblasť sú hry. Guinness World Records Gamer’s Edition je jediná edícia knihy ktorá nesie brand  Guinnes World Records ale venuje sa vý’hradne rekordom z jednej oblasti. Vychádza od roku 2008 a mám to šťastie, že ich mám doma všetky. Tá na rok 2013 mi samozrejme tiež nechýba a povieme si o nej dnes viac.

Tohtoročné vydanie, tak ako to minuloročné je v paperback prevedení čo je škoda, lebo ročníky 2008 až 2011 sú hardcover a predsalen to pôsobí decentnejšie. Kniha má 216 strán z „hrubého“, príjemného papiera (žiadna 80tka) a je v anglickom jazyku (samozrejme). Okrem toho že sú tam rekordy nové, prekonané aj staršie kniha často zabŕda do podstaty vecí. Vysvetluje pozadie niektorých hier, development a podobne. Taktiež neobsahuje len rekordy v pravom slova zmysle ale aj prvenstvá (napr. táto hra ako prvá … a podobne).

Kniha je rozdelená na 13 kapitol, v prvej sa venuje prehľadu noviniek v rámci hardware-u za posledný rok od veľkej trojky (Sony, MS, Nintendo) cez PC až po handheldy a iOS s Androidom. Kapitoly 2 až 11 sa venujú konkrétnym žánrom a to FPS, akčné adventúry, casual gaming, bojové hry, MMORPG, platformové gamezy (skákačky), racing hry, RPG, športové hry a stratégie/simulácie. 12 kapitola sa venuje výsledkom hlasovania čitateľov v rôznych sekciách a posledná kapitola je rebríček všetkých rekordov rozdelených podľa platformy a hry.

Vďaka faktu, že táto kniha nie je len zoznam rekordov ale ponúka pohľad aj do zákulisia herného priemyslu, prezrádza rôzne kuriozity a odhaľuje fakty, ktoré nikde inde nenájdete, je nie len krásnym zberatelským kúskom pre každého gamera, ale aj obrazom doby. Poskytuje komplexný pohľad na dôležité veci, ktoré sa udialy za posledný rok a jedného dňa, bude krásnym kúskom nostalgie.

Na záver vyberám pár zaujímavostí z knihy. Njoy

– Japonec, blogger a veľký Nintendo DS gamer ktorý si hovorí Sal9000 povedal svoje áno na svadbe, ktorá sa konala na Tokyo Institute Of Technology a bola livestreamovaná na net. Sal9000 si zobral za ženu Nene Anegasaki, jednu z troch virtuálnych postáv z hry na Nintendo DS LovePlus ktorú robí len pre Japonský trh Konami. Na svadbe boli hostia, kňaz, vedúci obradu, ženích, virtuálna nevesta Nene a jej virtuálna kamarátka ktorá mala svadobný príhovor.

– Titul za najväčší objem peňazí ako výhra za turnaj drží turnaj v Modern Warfare 3, ktorý sa konal v roku 2011, vyhral ho tým OpTic z USA a odniesli si výhru 400 000$. Spolu v turnaji čakal na výhercov 1 milión dolárov.

– Rekord za najväčší počet unikátnych zbraní (zatial) drží prvý Borderlands (keďže druhý nevyšiel do uzávierky knihy). A to za nehorázny počet okolo 17 500 000 unikátnych zbraní.

– Assassins’s Creed II na PS3 drží titul najviac platinovanej hry. ACII je totiž hra, z ktorej má najviac hráčov spomedzi všetkých hier čo majú trophy set platinovú trofej, ktorá sa udeluje za získanie všetkých ostatných trofejí z hry.

– Najhoršie hodnoteným filmom podľa hry je Alone In The Dark (USA, 2005) ktorý má na RottenTomatoes.com priemerné hodnotenia 1% a celosvetovo zarobil 5,2 milióna $.

– Najpredávanejšou ženskou hrdinkou v hre je ako inak, Lara Croft s viac ako 30 miliónmi predaných kópí (samozrejme spolu všetky hry na všetky platformy)

– Titul MMORPG s najviac registrovanými accountami drží RuneScape. Hra vyšla v 2001 a v júly 2012 dosiahla 200 miliónov accountov.

– Titul za kritikmi najlepšie hodnotenú pretekársku hru v histórí drží prvé Gran Turismo na PS1 s priemerom na Metacritic.com 96%. Na druhom mieste je Gran Turismo 3 : A-Spec na PS2. Najlepšie hodnotenie nie Gran Turismového racingu drží Real Racing na iOS s 94%.

– Rekord za najplodnejší RPG franchise drží ako inak Final Fantasy s jej 54 titulmi vrátane filmov a TV seriálov. Pri FF ešte ostaneme, rekord za najdlhšiu animáciu útoku drží FInal Fantasy VII kde Sephirotov SuperNova útok mal animáciu dlhú neskutočných 2:16 a nedá sa obísť. Rekord za kritikmi najlepšie prijatú JRPG drží FF IX s 94% na Metacritic.com. No titul najplodnejšieho nepriateľa (rozumej najviac krát obsadeného do hry) je Bahamut, ktorý sa bjavil v 32 hrách z toho 27 je zo značky Final Fantasy.

Toto je len promile toho, čo všetko nájdete v tejto knihe a preto vás vyzývam. Máte otázku, zaujíma vás niečo konkrétne z herných rekordov? Napíšte do komentu čo chcete vedieť a ja sa pokúsim zistiť, či taký rekord existuje.

Na záver galéria random stránok z knihy.

Komentáre