Jarná gamerská sezóna

 Foto K Co Hrat Na Jar

Dnes je 2. február. Ešte týždeň dozadu bolo vonku -9, dnes je +10. Keď som ráno vyšiel pred dom a nadýchol sa zhlboka, udrela mi do nosa vôňa jari. Tak ma napadlo, čo vlastne budem hrať túto jar? A tak vám ponúkam prehľad toho IMHO najzaujímavejšieho, čím si môžete skrátiť čakanie na letnú E3, kde nás čakajú veľké veci.

Tento rok bude vo svete konzol prelomový. V podstate, tak ako každý rok kedy sa mení generácia staršia, za generáciu novú. V poslednej dobe, a tento trend bude pokračovať a stupňovať sa, nás gamerské média kŕmia množstvom rumorov ktoré kde tu niekto odpočuje alebo potiahne. V spleti týchto špekulácí sa človek ešte nemôže vyznať, nikto nevie čo je pravda a čo nie a jediné čo možno odhadovať, je pravdepodobnosť pravdy. A keďže leto je ešte viac menej daleko a nás čaká prvá (z dvoch) gamerská sezóna, kedy vychádzajú tie najlepšie diela, pokúsim sa ponúknuť vám portfólio podla mňa toho najlepšieho na PS3, čím si môžete skrátiť čakanie na teplejšie dni a na novú generáciu konzol.

nin_logo_final_100611

Ni No Kuni : Wrath Of The White Witch

Začneme japonským masterpiecom a PS3 exkluzivitkou, ktorá len včera vyšla. Ni No Kuni : Wrath Of The White Witch je JPRG (japan role-playing game) so všetkým, čo tento žáner charakterizuje. Japonské štúdio LEVEL 5 ktoré má za sebou vynikajúce hry ako White Knight Chronicles, sériu o Professorovi Laytonovi alebo Dragon Quest VIII sa spojilo so špičkou v japonskej animovanej tvorbe, legendárnym štúdiom Ghibli na čele s pánom Miyazakim, ktoré je vo svete filmu známe dielami ako Princezná Mononoke, Hrad V Oblakoch, Cesta Do Fantázie, Ponyo Na Útese Nad Morom a dalšími a vytvorili unikátnu fúziu krásneho príbehu mladého Olivera v anime grafickom štýle ktorý berie dych. Dva roky sme čakali na anglickú lokalizáciu tohto diela a konečne sme sa dočkali. Na PSNku je dostupné demo pre tých čo si nie sú istý a ponúkam aj video recenziu od IGN a launch trailer.

Dead Space 3

Dead Space 3

Ak by ste mali chuť po nociach hrávať niečo, čo vám vženie trochu adrenalínu do krvi porozmýšlajte nad týmto sci-fi survival hororom od EA a Visceral Games. Dead Space 3 je multiplatformová TPS (third person shooter) survival horror akcia odohrávajúca sa tentokrát na plánete Tau Volantis, kde sa s Isaacom Clarkom, hlavným protagonistom celej série pokúsime ukončiť hrozbu otravných a nechutných necromorphov. Hra vychádza za 6 dní teda 8. februára a ponúkne SP kampaň a co-op, bude akčnejšia ako jej predchodcovia no stále dokáže vylakať. Ak si chcete urobiť lepší obraz o tomto titule ponúkam dojmy na sectore, video preview od IGN a pre tých čo sa boja, že nehrali predošlé diely je tu Story So Far Video.

MGS RevengeanceMetal Gear Solid Revengeance

Platinum Games je pomerne mladé japonské štúdio, podarilo sa im však presláviť typicky japonskými hack’n’slash akciami ako sexisticky okázalá Bayonetta. Čo to znamená? To znamená okázalé preexponované boje, obrovský epický bossovia, šialene rýchle boje, skákanie po letiacich raketách a sekanie vrtulníkov katanou za letku, nereálne scény popierajúce fyziku a občas aj zdravý rozum. Preto ich mám tak rád. Najnovšou hrou od týchto bláznov je MGS Revengeance, ktorý síce nesie značku legendárnej Metal Gear Solid série a Hideo Kojima sa na hre podielal ako scenárista, no keďže ide o spinn-off nebude zasahovať do MGS príbehu. Budeme hrať za polokyborga Raidena, ktorý dostal nabúchané telo aby sa pomstil šéfovi jednej z mnohých súkromných armád, ktoré v budúcnosti bojujú kade tade po planéte. Demo je dostupné na store a odporúčam ho vyskúšať. Hra má vynikajúcu grafiku a prestrihové scény sú fantasticky nastrihané, nehovoriac o tom ako sa to hrá. Vďaka systému Zan Datsu, ktorým spomalíte čas a premzslíte si ako nakrájate naepriatela pred vami, ktorého ste vyhodili do vzduchu je viac ako zábavný. Japonská akcia v tej najčírejšej podobe. Zakusnúť sa do nej budeme môcť 22. februára a to ako na PSku tak aj na Xku. Komu sa nechce hrať demo, tu je celé natočené v 22 minútovom videu,

Tomb Raider 2013 #2Tomb Raider

Tomb Radier je známa firma. To čo nás ale čaká 5 marca, nie je Lara Croft ktorú poznáme. Square Enix odkúpil Eidos Interactive v 2009 a rozhodol sa, že to chce reboot značky. Tak sa nám pečie nová, mladučká Lara. Hra bude multiplatformová a dovolí nám nazrieť (a aktívne sa podielať, samozrejme) do procesu, ktorý spravil z nevinnej mladej žienky drsnú a ostrieľanú Laru, ako ju poznáme dnes. Príbeh sa bude točiť okolo ostrova, na ktorom stroskotá loď aj s Larou. Popri hľadaní preživších sa budeme musieť  starať o jedlo a vodu, zabíjať zvieratká a samozrejme riešiť zabijakov, ktorý nám pôjdu po krku. A keď vás unudí SP, môžete po prvý raz v sérií siahnuť po MP. Ako povedal Komenský, Orbis Pictus, takže nech sa páči trailer z minuloročnej E3 a následné dojmy na sectore.

GOW AscensionGod Of War Ascension

God Of War, naša exklúzivná značka a jedna z charakteristických hier pre Playstation brand sa dočká dalšej hry. V poradí už 7 hra o Kratosovi vychádza 12. marca a objasní nám nekonečný hnev hrdinu voči Gréckym bohom a hlavne tomu Hádesovi, ktorému sa upísal. Odohrávať sa bude len 6 mesiacov potom, ako si Kratos v ragei vyvraždil rodinu a desať rokov pred prvým God Of War. Tentokrát si ale zabojujeme aj v multiplayeri, ktorého public beta bola v novembri dostupná cez PS Plus. Verím tomu, že jeden z pionierov Hack’N’Slash žánru nesklame ani tentokrát a poskytne krvilačnú, brutálnu a ačnú jazdu. Pre lepší obraz o tom čo nás čaká ponúkam 10 minútový MP gameplay a viac ako pol hodinový SP gameplay.

Bioshock Infinite Logo

Bioshock Infinite

Séria Bioshock je FPS známa prostredím aj kvalitným gameplayom. Kým prvé dva Bioshocky sa odohrávali v Orwellovsko-dystopickom podmorskom meste Rapture, Infinite sa naopak odohráva v lietajúcom meste Columbia, kam sa s hlavným hrdinom Bookerom DeWittom vydáme zachrániť Elizabeth, ktorú tam väznia už 12 rokov. K záchrane nám dopomôže plejáda zbrání a supernaturálnych schopností podobne ako v predošlých inštanciách. Aj keď Infinite nemá príbehovo nič s predošlými Bioshockmi, fungovať bude na veľmi podobných princípoch ako jeho predchodcovia a zachová si krásnu steampunkovú podchuť. Hra bola niekoľkokrát odložená a aktuálny release date je 26. marec. Nezaškodí pozrieť si dojmy z hrania od IGN alebo prečítať tie od sectoru.

The Last Of Us LogoThe Last Of Us

Naughty Dog si zobral ťažkú úlohu. Uncharted séria, je séria najvyššej kvality. Ocenená mnohými cenami, považovaná za Indiana Jonesa tejto doby, stanovila novú normu pre dobrodružné akčné hry a dokonca aj filmy. Táto hra vyniesla Naughty Dog do výšin a každou dalšou hrou si to len vylepšujú. Ale minulý rok sa stalo niečo nečakané. Oznámili totiž novú IP (intelektual property) s názvom The Last Of Us, ktorá sa odkloní od sarkastického vtipného hladača pokladov a to rovno do post-apokalyptického sveta plného brutality, zrady a nakazených. Na The Last Of Us sú kladené veľké očakavánia a to čo sme doteraz videli, ich s kľudom napĺňa. Pôjde o survival TPS akciu kde budeme hrať za Noela, ktorý si ešte pamätá dobu pred nákazou a spoločnosť mu bude robiť teenagerka Ellie. O príbehu zatiaľ veľa nevieme, len toľko že svet pohltila nejaká huba, ktorá nakazila ľudí a všetko je zle. Po grafickej stránke hra exceluje tak ako jej Uncharted bratia, o čom vás presvedčia aj tieto zábery  a gameplay by nemal byť o nič horší. Koniec koncov Naughty Dog vedia sakra dobre čo robia. Hrať ju budeme od 6. mája tohto roka a kúpiť sa bude dať v troch verziách. Klasická krabica alebo dve kolektorky, jedna pre Joela a jedna pre Ellie.

Takže priatelia, či už máte chuť na japosnké PRG alebo rúbanie nepriteľov, horor alebo dobrodružstvo, verím že do leta si nájdete v tomto zozname svôjho favorita. A čo bude potom … ukáže len čas. Príjmný zvyšok zimy a jar prajem 🙂

Komentáre