Rozhovor s Ivom Ninjom

Ruku hore, kto z Vás si nepamätá starý počítačový časopis Riki? No určite sa nikto nehlási. A tak keďže ho všetci poznáte, pripravili sme si pre Vás rozhovor s jeho bývalým, šéfredaktorom – Ivom Ninjom! Ivan Ninja je v hráčskom svete pomerne ešte známy, tak pevne verím, že sa na tento rozhovor už tešíte, poďme teda na to…

No nazdar Ivo! Tak neviem či Ťa mam predstaviť ja, ale sprav to radšej ty. Len na úvod pripomeniem, že si bol kedysi šéfredaktorom časopisu Riki.
Čauko. Neviem osobne ako sa mám sám predstaviť, ale áno, v rokoch 1994-1999 som pôsobil ako redaktor, neskôr zástupca šéfredaktora a napokon aj ako šéfredaktor v časopise Riki Multimedia Magazine, ktorý bol zameraný na počítačové hry a svet multimédií. Sú to už časy dávne, ale stále na ne rád spomínam.

 

Ešte doteraz si pamätám, aké to bolo, keď som v rukách mal časopis, dajme tomu aj Riki a čítal som si ho. Nechýba ti to? Teraz myslím hry, recenzie a podobne?
Jasné, chýba. Aj to písanie. Keď časopis skončil, určitú dobu som písal ako redaktor pre web portál zameraný na elektronickú hudbu (www.websound.eu) a písal reporty z rôznych akcií a párty, ako od nás, tak aj zo zahraničia. Každopádne najviac ma napĺňalo písať pre papierový časopis, tam som aj viac cítil od čitateľov tú odozvu. A práve tá odozva bolo to, čo ma vždy napĺňalo a posúvalo vpred.
Čo hovoríš na stav dnešných časopisov? Level, Score sa akosi chytajú posledných nádejí, ale stále fungujú, no pre bežného človeka sú drahé. Ak nerátam jednoduchšie časopisy.
Keďže svet internetu a digitálnych technológii sa stal dnes už prakticky pre každého ľahko dostupným, utrpeli tým najviac práve papierové časopisy, ktorým za posledné roky výrazne klesol náklad čo sa počtu vytlačených resp. predaných kusov týka. Práve preto, že dnes už existuje veľa vysoko kvalitných internetových stránok zameraných na hry a ich výhoda oproti časopisom (mesačníkom) je práve tá, že môžu rýchlejšie informovať svojich čitateľov o novinkách a to nie len prostredníctvom textu a obrázkov, ale taktiež aj videí, trailerov či prípadne priamo vlastných nahovorených video-recenzií. Ja sám osobne už z tohto dôvodu papierové časopisy o počítačových hrách nekupujem, lebo sa všetko dozviem oveľa rýchlejšie vďaka internetu a často krát sa dozviem aj mnoho ďalších informácií, ktoré v časopisoch kvôli obmedzenému obsahu nie sú obsiahnuté.

 

Pamätáš si na svoju prvú recenziu? O čom bola?
Jasné, pamätám. Bola to recenzia na manažérsku PC hru PIZZA TYCOON, viď tento link. 🙂

 

A čo prvá hra čo si hral?
Prvá? Úplne prvá? No tuho rozmýšľam, ale ak ma pamäť neklame, tak to bol Arkanoid na Sinclairi ZX Spectrum+, ktorá bola pribalená na originál magnetofónovej páske priamo k počítaču, ktorý som dostal v 1987. 🙂 Video

 

A ešte prvý. Prvý počítač?:-)
Hehe, viď bod 5, bol to práve Sinclair ZX Spectrum+ alias gumák. 🙂

 

Nie je Ti ľúto, že Riki skončil?
Jasné, že je, myslím, že všetkým, ktorí sa na jeho výrobe podieľali, ale predpokladám, že aj mnohým bývalým čitateľom. Každopádne či by sme už prežili o niečo dlhšie, alebo nie, výsledok by nás skôr či neskôr čakal evidentne rovnaký. A to práve z toho dôvodu, že všetko postupne prechádza na internet.

 

Čo sa Ti na tejto práci páčilo a čo naopak Ťa hnevalo?
No primárne som to ani ako prácu nevnímal, bolo to skôr hobby. Páčilo sa mi na nej prakticky všetko, hnevali ma iba termíny uzávierok, kedy si bolo treba pohnúť s napísaním recenzií a občas ma hnevalo aj nedostatok času. Vtedy som počas noci neraz napísal aj niekoľko recenzií, avšak únava prispela k mnohým gramatickým chybám a preklepom, takže korekcia mala po mne potom čo robiť. 🙂 Keď som chcel napísať kvalitnú recenziu, ideálny stav bol, keď som hru prešiel celú. Niekedy na to ,ale jednoducho nebolo dostatok času a za týchto okolnosti sa aj ťažšie hra opisovala a duplom celkovo hodnotila. No a občas nepotešilo, že bolo treba otestovať aj hru, ktorá mi nebola veľmi po vôli, ale to našťastie nebývalo často. 🙂

 

Keď skončil Riki publikoval si niekde? Predsa skončíť s písaním recenzií zo dňa na deň je ako prestať fajčíť, nie?:-)
Áno, to si trafil úplne presne. Písal som potom ešte príležitostne pre nejaké herné internetové portály a tiež občas aj do rôznych časopisov, prípadne novín (napr. Pravda), kde mávali občas rubriku orientovanú na počítačové hry.

 

A teraz späť k hrám. Čo teraz hrávaš a na čom? Teraz hrávam buď na Playstation 3alebo na PC HP Pavilion HPE h9-1001CS. Čo sa týka samotných parametrov počítača, je to 4 jadrový Intel Core i7 2600 (3,4 GHz), 16 GB RAM DDR3, s grafickou kartou od NVIDIA GeForce GTX 580, 2 TB HDD, atď. Koniec koncov, samotnú recenziu a test tejto mašinky nájdeš tu.

 

Čo preferuješ? PC, PS3, XBOX, tetris?:-)
XBOX nemám. Stále mi je najbližšie PC, keďže pri hrách na PC som strávil najviac času a tiež som najviac zručný pri hraní na klávesnici či myši. Gamepad na hernej konzole je síce fajn, ale stále mu neviem prísť natoľko na chuť ako klávesnici či myši. J First person strielačka s gamepadom v ruke na PS3 je úplná samovražda, preto sa FPS hry snažím hrávať čisto iba na PC.

 

Najobľúbenejšia hra či si v poslednej dobe hral bola?
Jednoznačne THE ELDER SCROLLS: SKYRIM.

 

A prečo?
Vďaka obrovskému svetu, dĺžke hrania, voľnosťou, nespočetným množstvom možností ako hru hrať, za koho sa vydávať, k akým skupinám sa pridať a v neposlednom rade, absolútne vychytaným beta testingom a špičkovým vizuálnym spracovaním. Fakt, že WOW. Okrem toho som si ale veľmi užil aj nový remake UFO hry X-COM: ENEMY UNKOWN. Akonáhle vyjde hociaký datadisk k tejto hre, idem okamžite do toho. Už prvé UFO bola moja srdcovka a tento remake im vážne neuveriteľne dobre vyšiel, veľmi dobre som sa pri ňom zabavil. Čo sa týka akčných hier, tak tam ma zase veľmi oslovil MAX PAYNE 3, graficky tiež úplná pastva pre oči. Momentálne drvím ešte HITMAN: Absolution a chystám sa následne na Far Cry 3 a napokon na najnovší Tomb Raider, ktorý vyzerá absolútne úchvatne. To bude ten správny a veľkolepý návrat k Lare Croft.

 

A čo robíš momentálne? ( Myslím či niekde píšeš, alebo tak)
Nie, momentálne už nepíšem absolútne nikde, bohužiaľ. 🙂

 

V Riki bola veľká časť venovaná elektronickému hudobnému štýlu. Stále Ťa to drží?
Áno, je to neuveriteľné, ale mnohí vtedajší naši čitatelia a prispievatelia na RIKI CD, do rubriky MusicPut, ktorú som vtedy viedol, sa venujú dnes hudbe profesionálne. Napríklad známy to prispievateľ OKOKOK, vlastným menom Marcel Vén dnes profesionálne vystupuje na rôznych jazzových koncertoch a hraje naživo na klávesy. Koníček sa mu stal teda aj obživou a teší ma, že začiatok jeho hudobného profilovania sa bolo už za čias RIKI CD. Podobne je na tom Matúš Lenický alias LENIN, ktorý sa vtedy venoval produkcii hardcoru, postupne presedlal na trance a tiež nám do rubriky MusicPut neraz poslal nejeden vynikajúci track. Irónia je, že aj on sa stál profesionálnym hudobníkom. Od trancu napokon definitívne presedlal na drum’n’bass a dnes patrí medzi svetovo uznávaných producentov a DJov v tomto hudobnom žánri. V rámci vystúpení pobehal už kompletne celý svet a stále aktívne produkuje a DJinguje pod pseydonymom B-COMPLEX. Jeden z jeho najväčších svetovo-uznávaných hitov je track Beautiful Lies.  S chalanmi som priebežne v kontakte, takže preto viem o ich profesnom živote aj bližšie informácie.

 

Hm, povedz nám niečo o Ear-Gasmicu?
Ear-Gasmic som založil spolu s mojim bratom na začiatku 2009. Našou ideou bolo ľuďom pravidelne prinášať klubové akcie zamerané na žáner trance s úrovňou nadštandardnej kvality. Osobne mi vadilo, keď som zavítal na mnohé tunajšie akcie, že za cenu vstupného návštevník nedostal okrem vystupujúcich žiadnu pridanú hodnotu. Mojim cieľom bolo klubovú párty obohatiť o rôzne efekty a vychytávky, ako LED steny, kvalitný sound system, taktiež napr. na mieru vyrobené intrá štartujúce DJov a vizualizácie pripravené a prispôsobené na daný event a rôzne iné bonusy, týkajúce sa výzdoby a dekorácii daného priestoru, ktoré prinášajú poväčšinou iba veľké halové akcie pre niekoľko tisíc ľudí. Moja inšpirácia prišla prevažne zo zahraničných akcií, kde som podobné veci videl napr. v Holandsku alebo na Ibize. Tento rok som sa rozhodol posunúť párty aj za hranice našej republiky, konkrétne do Čiech, do Prahy, kde 18. 5. v klube Mecca vystúpi spolu 13 DJov na 2 stagoch, z toho budú 4 medzinárodné svetovo uznávané mená v žánri trance, konkrétne Alex M.O.R.P.H., Woody Van Eyden, Sean Tyas, Greg Downey. Len na ukážku, aby čitatelia vedeli, o aký typ hudby ide a že sa jedná o naozaj melodický a emotivný druh muziky, tu je skladba z produkcie Nemca Alexa M.O.R.P.H. http://www.youtube.com/watch?v=wh4aPnI_g4I A takto to vyzeralo v reále, keď nám vyššie spomenutú skladbu naživo zahral Alex priamo na Ear-Gasmicu v Trnave (od 3. minúty). http://www.youtube.com/watch?v=7cI5f6YBmPQ

 

Síce niesom poslúcháč elektro hudby, ale v Rikim malo veľa poslucháčov. Stretávaš sa s niekym z nich?
No najaktívnejšie sa stretávam s JOFREm, ktorý tiež prispieval svojou produkciou do niekdajšieho MusicPutu na RIKI CD. Je to vlastne môj kamarát z detstva, bývali sme spolu dlhé roky na jednej ulici, chodili sme spolu dokonca ešte na základnú školu. Najnovšie ho tiež pochytila mánia vrátiť sa k produkcii, takže aktuálne rieši svoje domáce štúdio, kúpil si profesionálnu zvukovú kartu, tiež veľký syntetizátor a dokonca zaplatil hodiny klavíra, aby sa naučil na úrovni hrať. Takže uvidíme časom, do akého hudobného žánra sa rozhodne vstúpiť svojou produkciou.

 

A teraz trošku od hudby a od Rikiho. Čo robievaš vo voľnom čase? Aké máš záľuby?
No vo voľnom čase taká klasika, s kamarátmi von niekam posedieť, prípadne do kina alebo na nejakú dobrú párty (povačšinou zameranú na trance) alebo keď je pekné počasie, tak zajazdiť si s autom na okruh. Automobilový šport je tiež okrem hudby a hier moje silné hobby.

 

Spoznávajú Ťa ešte ľudia ako „celebritu“? Že aha! Ivo Ninja!! ?
Na ulici už ani nie, v minulosti to bývalo ale pomerne bežné. Ale keď sa niekde spomenie môj nick, tak áno, aj v rôznych diskusných fórach sa stále nájde veľa užívateľov, ktorí sa s udivením pýtajú, či sa jedná práve o toho Iva Ninju, ktorý kedysi písal do RIKIho. Je to vtipné. 🙂 Tuším sa stala zo mňa legenda. 😀

 

Domáce zvieratko?
Áno, mám, mačku Cindy – britská lila. 🙂

 

Niečo o ňom?:-)
O tom zvieratku? 😀 1. mája bude mať 5 rokov a zvykne kúsať, čo je u mačky extra obdivuhodné, ale už som si zvykol, ináč ju mám rád. 🙂 Kamaráti mi hovoria, že je tučná, ale nikto nechápe, že je to taký druh rasy a že 5,5 kg je normal váha (tieto mačky mávajú až do 8 kg).

 

macka

 

To by bolo asi tak všetko chceš odkázať niečo naším čitateľom?
Milujte sa a množte sa. Ale hlavne, HRAJTE STÁLE DOBRÉ A ZÁBAVNÉ HRY ! 🙂

Ďakujem!
Podobne, maj sa fajn.
Ivo Ninja

pošli na vybrali.sme.sk


Komentáre